Over Mindfulness

Wat is mindfulness? Mindfulness is al lang niet meer weg te denken uit onze westerse maatschappij. In het Oosten bestaat het Boeddhistische gedachtengoed, wat ten grondslag ligt aan de mindfulness in het Westen, al veel langer en gaat de kennis terug tot wel een paar duizend jaar geleden.

Toch weten veel mensen niet precies wàt mindfulness is, of nog beter gezegd wat mindfulness voor je kan betekenen. Heel simpel en kort gezegd is mindfulness een ‘bewustwordingsproces’. En waarvan word je je dan bewust? Van je eigen lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten…

Mindfulness is dus een soort van ‘voelen door niets-doen’. We hebben als mensen nooit echt rust, omdat ons hoofd altijd het idee heeft dat het iets moet doen. En door even niets te hoeven, maar (door meditatie) wel aanwezig te zijn bij wat er voelbaar is in jezelf, kun je als het ware even resetten. En dat werkt door op veel meer fronten dan alleen je lijf!

Waarom kan mindfulness zo goed helpen bij het herstel van eetproblemen?

Zeker bij mensen met een eetstoornis draait het hoofd vaak overuren. Terwijl tegelijkertijd het contact met het eigen lichaam heel ver weg lijkt te zijn. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat er vaak een ‘monstertje’ (stem) in je hoofd leeft als je een eetstoornis hebt. Deze stem is een hele strenge innerlijke criticus die je gedachtenwereld bijna volledig overgenomen heeft. Met Mindfulness leer je deze stem te gaan herkennen en onderzoeken.

Mindfulness kan mensen met een eetstoornis leren:

  • een betere relatie te ontwikkelen met zichzelf, met eten en met het eigen lichaam.
  • gevoelens, gedachten en gedragingen (van zichzelf) eenvoudig(er) te observeren en te ordenen.
  • een breuk te maken met disfunctioneel gedrag en negatieve spiralen te doorbreken.
  • een andere manier te vinden om met emoties om te gaan dan veel/niet eten.
  • de concentratie te verhogen en stress en onrust te verlagen.
  • onprettige fysieke en geestelijke sensaties los te laten.
  • zonder oordeel naar jezelf te kijken.
  • angsten en interne paniek te verminderen.
  • aardings- en ademhalingsoefeningen te gebruiken.
  • dat eten niet gaat om gewicht maar om gezondheid.
  • jezelf te accepteren en van jezelf en je lichaam te houden.
  • focussen op wat je gelukkig maakt.

Mindulness is geen wondermiddel dat je kan genezen van je eetproblemen. Maar het kan je zeker helpen op je weg naar herstel.

De training voert je naar je eigen innerlijke hulpbronnen en naar een punt van diepe rust in jezelf. Tijdens de training leer je om op te merken wat zich op zowel lichamelijk als op cognitief en emotioneel niveau in je afspeelt. Gewoonlijk reageren we daar onbewust, op een automatische manier op. Normaal gesproken hebben we dat niet eens in de gaten, waardoor de reactie met je op de loop gaat i.p.v. dat je jezelf “aanstuurt”.

Bij de aandachttraining van de Mindfulness leer je het verschil tussen automatisch reageren en een bewuste respons herkennen en toe te passen. Je leert ook om te registreren wat zich van moment tot moment aan je voordoet in het hier en nu. Zo ontwikkel je precisie in je observatievermogen. Behalve dat je reageren daardoor verandert, ga je ook opener en oorspronkelijker waarnemen. Wat je opmerkt, wordt niet weggestopt, dit is vaak een gewoonte, maar je leert om daar op een vriendelijke manier aandacht aan te schenken. Je leert ook hoe je dat toe kunt passen in allerlei mogelijke situaties in privé- en werkleven.

Schrijf je hier in voor een Mindfullness training

Wil je inspiratie van ervaringsdeskundigen
in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.